Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (12:48 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Brněnská vinařská oblast [ Vinařská oblast ]

Brněnská vinařská oblast, se svým hlavním městem Moravy Brnem, byla a stále ještě je významným centrem obchodu s vínem. Dnešní Brno je zastavěno průmyslem, kterému vinice musely ustoupit. Vinná réva se pěstuje po okolí Brna. V minulosti díky bohatým brněnským měšťanům, kteří si vozili révu i z Rakouska a Německa, se zde vinařství podařilo rozvinout. Nejdříve to bylo v Židlochovicích, které jako první dostaly právo výroby vína. Následovaly Dolní Kounice, kde byl v této době založen ženský premonstrátský klášter. Vinařství se však rozvinulo i v dalších obcích po okolí jako jsou Hrušovany u Brna, Ivančice, Němčičky, Rajhrad a další.

Brněnská vinařská oblast díky svému klimatu umoźňuje pěstování poměrně velkého množství odrůd vín, nejlépe se tu však daří aromatickým odrůdám, jako je Irsay Oliver, Muškát, Tramín. Z červených odrůd vín je to Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

Brněnská vinařská oblast - vinařské obce

Blažovice, Blučina, Bošovice, Bratčice, Brno-Bystrc, Brno-Jundrov, Brno-Komín, Brno-Maloměřice, Brno-Obřany, Brno-Tuřany, Brno-Žabovřesky, Brno-Židenice, Bučovice, Dolní Kounice, Heršpice, Hostěrádky-Rešov, Hrušky, Hrušovany u Brna, Kobeřice, Kobylnice, Kovalovice, Křenovice, Lovčičky, Malešovice, Medlov, Mělčany, Měnín, Milešovice, Modřice, Moravany, Moravské Bránice, Moutnice, Němčičky, Neslovice, Nížkovice, Nové Bránice, Ořechov, Otnice, Pozořice, Pravlov, Rajhrad, Rajhradice, Silůvky, Sivice, Sokolnice, Syrovice, Šaratice, Telnice, Těšany, Trboušany, Tvarožná, Újezd u Brna, Unkovice, Vážany, Viničné Šumice, Želešice, Židlochovice

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařská oblast
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 07.10.2004 v 17:17 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz