Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:44 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Hody, poutě [ Lidové tradice ]

Největší podzimní slavností prostého lidu byly hody. Od konce 18. století se slavily jednotné císařské hody v třetí neděli říjnovou. V dobrém, úrodném roce se hodovalo jako nikdy jindy v roce, i když přece jenom hody v horské vsi byli skromnější. Ještě v polovině 19. století se hody držely po pět dnů, od neděle do čtvrtka, kdy vrcholily stínáním berana. V pozdější době ještě berana stínali a donesli do hospody, tam se však už dřív vařil guláš z odleželého skopového masa, které si hospodský opatřil už dříve. Do hospody přicházeli hosté s uzly vdolků, aby měli co jíst, než se bude podávat guláš.

Výjimečnou událostí v běhu roku byla pouť.Nade všechna poutní místa pak vynikal Příbor, Zašová, a také na hory Hostýn a Radhošť táhla procesí poutníků z celé východní Moravy. Nezřídka se vyšlo z domu i na čtyři, pět dnů.Na pouti někteří okusili vzácnou pochoutku.
Turecký med, nejrůznější perníky, cizokrajné ořechy, mandle a cukrovinky. Svůj tradiční ráz si poutě udržely ještě před druhou světovou válkou.
Dnešní poutě se zkrátily na jeden den. Pouti se v mnohém podobal výroční trh, po valašsky jarmark, záležitost stará jako města a městečka sama. Na jarmark se chodilo do Frenštátu, Valašského Meziřičí, Rožnova, Vsetína, Vizovic. Konaly se dvakrát až čtyřikrát do roka. Na trhu se prodávalo vše, co se potřebovalo v hospodářství a domácnosti. O trzích se nesmělo šenkovat víno. Kromě výročních trhů měla města svůj nevelký denní trh.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 11:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz