Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (12:32 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Šebkova hrobka [ Hrob, hrobka nebo mauzoleum ]

Šebkova hrobka

Hrobka F.Šebka, regionálně významné osobnosti , s mramorovým náhrobkem a ohrazením ve stylu romantického historismu, podle návrhu Josefa Hlávky. V nice je umístěn mramorový reliéf Ukřižování.

Pomník byl dle J. Koláře zhotoven ve Vídni r.1857 pro zemřelou choť stavitele Františka Šebka (stavební podnikatel, ve Vídni založil soukromou průmyslovou školu pro české stavební odborníky). Později v ní byl pochován i podnikatel Šebek a po zrušení tamějšího hřbitova byla hrobka převezena do Trhové Kamenice švagrem J. Nevolem.

Hrobka Františka Šebka, vídeňského stavitele a poslance království českého v říšské radě, je zhotovaně ze slepence bílého vápence a žuly, zdobena mramorovým reliéfem ukřižování krista. Vlastní náhrobek půdorysných rozměrů 0,6 x 1,6 metru a výšky 4 metry, je umístěn na soklu a završen trojúhelníkovým štítem, jenž je nesen po stranách umístěnými pilastry s pseudokorintskou hlavicí. Uprostřed náhrobku se nachází obloukovitě zaklenutá nika, zdobená ornamentálními motivy, uvnitř které je umístěn mramorový reliéf ukřižovaného Krista s postavami P. Marie, sv. Jana a sv. Marie Megdaleny. Pod reliéfem vytesán nápis s textem "Dokonáno jest". V soklu náhrobku jsou vsazeny tři mramorové desky s vytesanými jmény pohřbených. Vlastní pohřební protory jsou zakryty třemi žulovými deskami s ocelovými oky pro zvednutí. Na prostřední desce je umístěn malý vápencový podstavec pro květinu. Pohřební prostor je po stranách ohraničen 0,8 metru vysokým vápencovým oplocením, které vpředu přechází ve čtyřdílnou litinovou mříž, ornamentálně zdobenou, kterou je možno dle potřeby otevřít.

Vysoká umělecká hodnota díla. Jeden z prvních návrhů arch. J. Hlávky z r. 1857, s reliéfem od F. Mielnitského z r. 1861.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 15, 11.01.2022 v 21:32 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz